Vliegtuigspotters in Nederland

Various

Vliegtuigspotters in Nederland

Zolang er al verkeer in de lucht is, zijn er vliegtuigspotters. Zij volgen bewegingen van vliegtuigen in de lucht en hebben daar vaak uiteenlopende redenen voor. Waar het de een gaat om het verzamelen van registratienummers, gaat het de ander om het fotograferen van de vliegtuigen of om een combinatie van beide. Daarnaast zijn er spotters die alleen burgervluchten interessant vinden, militaire vluchten of juist helikopters. Het doel is vaak om bijzondere of unieke toestellen te spotten en fotograferen.

Schiphol dec 03 1In Nederland zijn er verschillende plaatsen om vliegtuigen te spotten. Schiphol is natuurlijk het grootste vliegveld met heel veel vliegverkeer, maar er zijn ook kleinere vliegvelden, zoals Maastricht Airport of vliegveld Hilversum, die interessant kunnen zijn voor spotters. Op internet zijn verschillende websites waar de beste plekken voor spotters worden vermeld. Onderling en via fora houden ze elkaar ook op de hoogte van bijzondere toestellen die in Nederland gaan landen of opstijgen. Online kunnen spotters de vliegtuigen live volgen, zo weten ze precies wanneer welk vliegtuig langs vliegt.

Vliegtuigspotters zijn verzamelaars. Vaak hebben ze een uitgebreide collectie met foto’s van verschillende en bijzondere vliegtuigen. Zeker met het digitale tijdperk worden er op een middagje al snel honderden foto’s genomen. De meeste spotters hebben dan ook een eigen archief waarin alle foto’s systematisch zijn opgeslagen. Veel van deze collecties staan ook op internet zodat iedereen mee kan genieten. Ook worden de foto’s verkocht als kunstwerk voor aan de muur.

Bij bijzondere gelegenheden wordt er soms een centraal album geopend op websites voor vliegtuigspotters. Dit was het geval rond de troonwisseling. Toen kwamen er veel buitenlandse regeringstoestellen in Nederland die normaal niet zo snel zijn te spotten.

Er worden ook fotowedstrijden georganiseerd waarin mensen gevraagd worden om hun mooiste foto te sturen of een wedstrijd waarin spotters worden uitgedaagd een bepaald toestel op de gevoelige plaat te leggen.