Vliegen, veiliger dan fietsen?

Veiligheid

Vliegen, veiliger dan fietsen?

200259640-001In Nederland stappen we met zijn allen massaal op de fiets, de gemiddelde Nederlander fietst zelfs 900 kilometer per jaar. In 2011 kwamen 661 mensen om in het verkeer, en hiervan waren 200 slachtoffers fietsers.

Zonder over dit risico na te denken fietsen we heel wat kilometers af, maar als het om vliegen gaat, moeten we toch even slikken. Het aantal mensen wereldwijd met vliegangst is zelfs 30 procent. Voor hen gaat een vlucht, als ze er al in durven, gepaard met hevige angsten.

Eigenlijk raar, want het vliegtuig is het veiligste vervoermiddel dat er is. Wanneer een vliegtuig crasht overleeft, geloof het of niet, 97% van de inzittende het. In Europa crasht maar 1 op de 1,6 miljoen vliegtuigen en in Nederland zijn er tussen 1990 en 2009 maar drie ernstige ongelukken gebeurd (de Bijlmer-, moerdijkramp en de crash van Turkisch Airlines).

Vliegen is dus zeker veiliger te noemen dan fietsen. Ben je toch nog angstig voor het nemen van een vlucht? Dan geeft een cursus tegen vliegangst misschien wel net dat duwtje in de rug. Want de wereld is zoveel groter dan de Nederlandse fietspaden.